|
 |
Ostrołęckie postrzegane jest jako kraina rolnicza i region
o walorach rekreacyjno - turystycznych. Bez wątpienia naturalne
warunki tego obszaru, a przede wszystkim bogata przyroda, pozwalają
rozwijać tutaj gospodarkę związaną z tymi dziedzinami.
Powiat Ostrołęcki znajduje się w północno-wschodniej Polsce należy
do Województwa Mazowieckiego. Atutem powiatu jest czyste, nieskażone
środowisko, wysoki stopień zalesienia oraz brak uciążliwego przemysłu.
Tereny powiatu ostrołęckiego w 30 % pokryte są rozległymi obszarami
leśnymi, przez które przepływa wiele rzek, w tym rzeka Narew o znaczeniu
krajowym. Na północy powiatu rozciąga się Puszcza Zielona zwana
również Kurpiowską. Naturalny, nie zniszczony i objęty ochroną charakter
puszczy można podziwiać w wielu rezerwatach utworzonych na jej terenie.
Duża powierzchnia lasów obfitujących w rzadkie gatunki roślin, ptactwa
i zwierząt, zaważyła na tym, że powiat ostrołęcki znalazł się w
obszarze funkcjonalnym „Zielonych Płuc Polski” - obszarze, który
ma szczególne znaczenie dla utrzymania czystego środowiska w kraju
oraz Europie.
Powiat ostrołęcki to teren, gdzie podejmuje się wiele starań o zachowanie
naturalnego środowiska oraz specyficznego mikroklimatu, niezbędnego
do wypoczynku. Mieszkańcy Kurpiowszczyzny intensywnie dążą do rozwoju
własnej bazy agroturystycznej. Chętnie przyjmują w swoich progach
turystów.
 |
Region
kurpiowski, obok regionu góralskiego, należy do najbogatszych zachowanych
i pieczołowicie kultywowanych kultur ludowych w Polsce. Występuje
tu bogactwo zachowanych tradycji, które mają swój wyraz przede wszystkim
w budownictwie, zdobnictwie, rzeźbie, tkactwie i wycinankarstwie.
Kultywowane są dawne zwyczaje Kurpiów urozmaicone pieśniami i tańcami,
używana jest nadal gwara.
W życiu gospodarczym regionu pierwszoplanową rolę odgrywa rolnictwo.
Również ukształtowanie terenu sprzyja jego rozwojowi. Użytki rolne
stanowią 60 % powierzchni powiatu. Należy zaznaczyć, iż powiat ostrołęcki
jest powiatem o najwyższej obsadzie bydła na 100 ha użytków rolnych
oraz najwyższej produkcji mleka w województwa mazowieckim. Produkowane
tutaj płody i produkty rolne są od dawna wykorzystywane przez znane
koncerny międzynarodowe.
Charakter i specyfika powiatu przedstawiona powyżej wyznacza kierunki
współpracy w zakresie rolnictwa ekologicznego, przetwórstwa rolno-spożywczego,
ochrony środowiska oraz kultury i agroturystyki.
|
|