|
 |
W życiu gospodarczym powiatu pierwszoplanową rolę
odgrywa rolnictwo.
Z nim związanych jest 71 % mieszkańców. Wyłącznie z rolnictwa utrzymuje
się 29,4 % ludności. Prawie cały areał ziemi należy do indywidualnych
gospodarzy (99,3 %). Średnia powierzchnia gospodarstwa wynosi 10,5
ha. W ostatnich latach obserwuje się spadek ilości gospodarstw na
rzecz wzrostu ich powierzchni (obecnie około 12000 gospodarstw gospodarstw).Użytki
rolne stanowią 60% powierzchni powiatu, z których połowa to użytki
zielone. Produkcja roślinna zdominowana jest przez uprawę zbóż w
tym podstawowym zbożem jest żyto oraz uprawę ziemniaków przede wszystkim
na południu powiatu. Najwięcej łąk i pastwisk występuje na północy
powiatu. Powiat szczyci się najwyższą w województwie mazowieckim
obsadą bydła i najwyższą produkcją mleka. Proces produkcji mleka
od kilku lat podlega ciągłej modernizacji. Aktualnie z ponad 700
gospodarstw odbierane jest mleko bezpośrednio ze zbiorników. W trosce
o środowisko systematycznie budowane są płyty gnojowe i zbiorniki
na gnojowice. Teren ten zwany „zagłębiem mleka” przyciąga wielu
przetwórców białego surowca. Są nimi głównie: Spółdzielnie Mleczarskie:
w Ostrołęce - specjalizująca się w produkcji mleka w proszku i białych
serów, Spółdzielnia Mleczarska "Kurpie" w Baranowie -
producent sera cheddar oraz nowo wybudowany zakład mleczarski firmy
"Hochland" w Baranowie, specjalizujący się w produkcji
serów pleśniowych. Od naszych producentów „biały surowiec” odbierają
również tacy przetwórcy jak: Danone, Polindus Gąsewo, OSM Ostrovia,
OSM Piątnica i OSM Mrągowo.
Ostrołęccy producenci trzody chlewnej dostarczają surowiec największym
w powiecie zakładom przetwórczym jak: Zakładom Mięsnym „JBB” w Łysych,
Zakładom Przetwórstwa Mięsnego w Nowej Wsi Zachodniej i Zakładom
Mięsnym „ Ostrołęka” w Rzekuniu, a także innym mniejszym zakładom
funkcjonującym na terenie powiatu i poza nim.
W dalszym ciągu podtrzymywane jest jedno z tradycyjnych zajęć Kurpiów
- bartnictwo. Produkowany miód, niegdyś jako najwyższej jakości
produkt dostarczany na stoły królewskie, dziś też nie mniej smaczny
i na różnych stołach bywa, choć już nie królewskich.
Powiat bogaty jest w surowce naturalne jak piaski kwarcowe, żwiry,
pospółki oraz torf, którego złoże w Karasce (gmina Kadzidło) o pow.
300 ha jest największym złożem w Polsce.
W powiecie wzrasta ciągle liczba małych i średnich przedsiębiorstw.
Obecnie funkcjonuje ich około 3445. W ogólnej liczbie podmiotów
gospodarczych firmy działające w handlu i usługach stanowią (41%)
następnie w budownictwie (17%), produkcji (13%) i transporcie (10%).
Podmioty gospodarcze według sektorów własności (porównanie roku
1998 z 2001 rokiem):
WYSZCZEGÓLNIENIE |
1998 |
2001 |
2002 |
Sektor
publiczny: |
190 |
205 |
238 |
- przedsiębiorstwa państwowe |
1 |
0 |
0 |
- spółki prawa handlowego |
1 |
1 |
1 |
- pozostałe podmioty |
188 |
204 |
237 |
Sektor
Prywatny: |
2549 |
3445 |
3650 |
- spółki prywatne |
170 |
214 |
217 |
- z udziałem kapitału zagranicznego |
4 |
4 |
2 |
- spółdzielnie |
24 |
19 |
19 |
- osoby fizyczne |
2290 |
3089 |
3279 |
- pozostałe |
61 |
119 |
133 |
RAZEM |
2739 |
3650 |
3888 |
W
ogólnej liczbie podmiotów gospodarczych przewagę stanowią małe firmy
działające w handlu i usługach, które z reguły zapewniają miejsca
pracy najbliższej rodzinie. W produkcji dominuje przetwórstwo rolno-spożywcze.
Spoglądając na strukturę ludności pod względem wieku widać występujący
tutaj znaczny potencjał siły roboczej.Około 50 tys. Osób znajduje
się w wieku produkcyjnym. Stopa bezrobocia sięga 19%. W powiecie
występuje stosunkowo niska średnia płaca, która wynosi około 1060
zł (w województwie mazowieckim średnia płaca ponad 2200zł).
Ochrona środowiska, rozwój przetwórstwa ekologicznego głównie rolno-spożywczego
przy wykorzystaniu przede wszystkim surowców lokalnych, agroturystyka
i pielęgnowanie kultury kurpiowskiej to strategiczne działania władz
tego regionu.
Agroturystyka
Walory przyrodnicze powiatu, czystość środowiska, ciekawa kultura
w różnej jej odmianach, daje szansę na rozwijanie agroturystyki.
Tworzenie nowych i modernizacja już istniejących (39 gospodarstw)
stwarza możliwość powstania nowych miejsc pracy poza rolnictwem.
Krajobraz terenu jak również jego bogata przyroda są zachęta dla
turystów a także potencjalnych inwestorów, by tu przyjechać, poznać
i wypocząć. Gospodarstwa agroturystyczne oferują pobyt za dobę z
wyżywieniem w cenie od 30 do 40 PLN,
a bez wyżywienia 15-25 PLN na osobę oraz niezliczone atrakcje: wieczorki
przy ognisku lub kominku, wycieczki rowerowe, zbieranie grzybów,
jagód i ziół, gry sportowe, przejazdy bryczką, kuligi, spływy kajakowe,
pokazy rękodzieła ludowego, udział w obrzędach ludowych. Gospodarze
proponują: warzywa z własnych ogródków, własne mleko i jego przetwory,
mód z własnych pasiek, potrawy regionalne.

ZOBACZ
STRNONĘ GOSPODARSTWA AGROTURYSTYCZNE
Surowce
naturalne
Dużym skarbem tej ziemi są surowce naturalne, które niestety nie
są w pełni jeszcze dziś wykorzystywane. Ciągle na zagospodarowanie
czekają duże ilości piasku kwarcowego, żwiru, pospółki i torfu.
Dzisiaj już z naszego surowca wytwarzane są pustaki „YTONG”, zaś
w wielu miastach Europy kwiaty w miejskich klombach rosną na kurpiowskim
torfie. Większość konstrukcji betonowych Warszawy zawiera w sobie
żwir z naszych żwirowisk.
|
|